Werkwijze.

Ik ontwerp kleding op maat voor dames. Dit kan voor een speciale gelegenheid zijn, zoals een bruiloft, of om ‘dat ene ideale kledingstuk dat je maar nergens kan vinden’ voor je te realiseren. Alles wordt in mijn eigen atelier ontworpen en vervaardigd. Om een inzicht te geven in wat je kunt verwachten van het proces om tot een kledingstuk te komen, heb ik hieronder mijn werkwijze beschreven.

Ontwerp

Allereerst maken we een afspraak om jouw wensen voor het kledingstuk te bespreken. Dit kan op mijn atelier, maar is niet noodzakelijk. Vaak vraag ik om van tevoren beeldmateriaal te verzamelen om me te kunnen verdiepen in jouw wens. Deze beelden hoeven niet van kledingstukken te zijn, maar kunnen ook bestaan uit kunst, natuur, gekke vormen, kleuren en objecten die je intrigeren. Na dit gesprek ga ik aan het tekenen en kom ik met een ontwerp. Soms stel ik meerdere ontwerpen voor en soms is de vraag zo helder dat we aan één ontwerp genoeg hebben. Nadat we een ontwerp hebben gekozen, kiezen we de geschikte stof. Ik werk graag met zijde, want dat draagt heerlijk, maar dan moet dat uiteraard wel bij het ontwerp passen. In mijn atelier heb ik een klein aanbod van stoffen, maar het kan ook zijn dat we samen naar een stoffenwinkel gaan om daar de juiste stof te kiezen.

Maatnemen

Nadat we het ontwerp gekozen hebben, zal ik je lichaamsmaten opnemen.
Vervolgens kan ik starten met het tekenen van de patronen.

Proefmodel

Voordat ik begin aan het echte kledingstuk, maak ik eerst een proefmodel in een proefstof. Tijdens het doorpassen van dit proefmodel is er alle ruimte om het ontwerp en de pasvorm te bespreken.

Stofpas

Na het doorpassen van het proefmodel zal ik de eventuele veranderingen aanpassen in het patroon en wordt het kledingstuk in de echte stof uitgevoerd. Afhankelijk van hoe uitgebreid het ontwerp is, wordt het kledingstuk in één keer afgemaakt of zal er nog een pasmoment in de echte stof zijn. Bij die laatste stofpas zal het kledingstuk bijna klaar zijn, maar is het nodig om het nog een keer op het lichaam te zien i.v.m. de valling van de stof, bepaalde afwerkingen en het bepalen van de lengte van bijvoorbeeld de zoom.

En dan is het kledingstuk klaar voor gebruik!

Prijskaartje

Omdat iedere wens weer anders is, is het lastig van tevoren aan te geven wat het kost om een kledingstuk op maat te maken. Pas nadat we het ontwerp hebben gekozen, kan ik een precieze prijs berekenen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Stuur een e-mail naar: info@esthervijftigschild.com

Recensies

Ervaringen van anderen met mijn werk

Sophia:”Esther heeft me in het voorjaar van 2015 geleid naar mijn droomjurk. Ik kwam bij haar terecht omdat ik haar eigen collectie mooi vond. Op basis van een van haar blouses hebben we samen aan de tekentafel een ontwerp voor een jurk gemaakt. Eerst maakte ze een proefmodel in twee verschillende lengtes, daarna de ‘echte’ jurk.

Ze heeft me geholpen te formuleren wat ik wilde, goed geïnformeerd over de verschillende soorten zijde, en zelfs meegedacht over wat voor soort schoenen er bij de jurk pasten. Ze gaf uitstekend advies, maar drukte nooit haar eigen mening door. Ze luisterde goed en nam de tijd: het was een zeer prettige samenwerking. Het eindresultaat was verbluffend.”

Rosa: “De samenwerking met Esther was erg prettig. Ze heeft mij goed geadviseerd en fijn geholpen. Ze neemt alle tijd  voor je en stelt je graag gerust, zeker omdat het best spannend is. Het is ook fijn dat ze met eerlijke stoffen en materialen werkt. Mijn droom is uitgekomen met een mooie jurk, nogmaals heel erg bedankt Esther!”

Lieneke: “Voor mijn trouwen wilde ik iets bijzonders doen met mijn trouwjurk. Ik wilde graag iets persoonlijks toevoegen, zodat het iets meer ‘mijn’ jurk zou worden. Wat dat ‘iets’ moest zijn, wist ik niet. Ik heb toen modeontwerpster Esther Vijftigschild benaderd. Dat was een schot in de roos.

We hebben samen een heel mooi proces doorgemaakt en het resultaat was schitterend. Het was heel prettig om met Esther samen te werken. Ze straalt rust en vertrouwen uit, is ongelooflijk goed in haar vak en ze heeft heel mooie ideeën. Zelfs alle probeersels die we uiteindelijk niet hebben gekozen, zijn prachtige objecten op zichzelf geworden.

Voor onze eerste ontmoeting vroeg Esther me om plaatjes te verzamelen van wat ik interessant vind. Dat hoefden geen trouwjurken te zijn, ook andere kunst, mooie natuur, gekke vormen en kleuren mocht ik aanleveren. Het laat meteen zien hoe Esther aan de slag gaat, ze staat open voor allerlei soorten inspiratie en kan dat vervolgens vertalen naar ideeën.

Tijdens de gesprekken valt haar oprechte aandacht op voor mijn wensen. Daar waar ik zoekend iets probeer duidelijk te maken van wat ik ongeveer zou willen, luistert Esther goed en weet ze vervolgens in een paar woorden heel helder te schetsen wat ik bedoel. Dat is een kunst op zich. Dat ze vervolgens ook nog kan maken wat ze net verwoord heeft, valt onder authentiek vakmanschap.

Esther heeft zich enorm flexibel opgesteld tijdens ons proces. Toen ik uiteindelijk een trouwjurk had gevonden bleek ons oorspronkelijke idee niet meer te werken. Toen ik haar hierover mailde, dat we op zoek moesten naar een nieuw idee, jammer van het werk tot nu toe, schreef ze: “Ik vind het geen probleem dat het nu een andere richting op gaat. Zo lopen die dingen en op die manier kom je vaak tot de mooiste (en vaak onverwachte) resultaten waar je in het begin niet aan had gedacht!

Met aandacht voor detail en materiaal heeft ze uiteindelijk voor mij een armband en handschoentje gemaakt van leer, met daarin een prachtig patroon geponst. We hadden gekozen voor leer, vanwege het stoere karakter ervan, dat mooi afsteekt tegen het lieflijke van mijn trouwjurk. Het resultaat vond ik geweldig! Een prachtige jurk met stoere ‘sieraden’ die het echt van mij maken.”